preskoči na sadržaj

Osnovna škola Eugena Kumičića

Login
projekt e-Škole

 

E-Dnevnik

 
UPUTE

E-Skola

Raspored zvonjenja


RAZREDNA NASTAVA

PREDMETNA NASTAVA

Raspored sati

RASPORED SATI 
PREDMETNA NASTAVA
2019./2020.

5A 5B 5C
6A 6B 6C 6D
7A 7B 7C
8A 8B 8C
Kalendar 2021./2022. šk. god.

 

Kalendar
« Prosinac 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Anketa
Smatram da daroviti učenici u našoj školi imaju dovoljno prilika za napredak i osobni izraz.

Brojač posjeta
Ispis statistike od 12. 5. 2010.

Ukupno: 917853
Ovaj mjesec: 652
Ovaj tjedan: 165
Danas: 37
Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Tražilica
KA1 Škola bez granica
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Erasmus+ KA1, Škola bez granica, IKT kao sredstvo podučavanja djece s teškoćama u razvoju
Autor: Silvija Mađarić, 15. 4. 2021.

U 21. stoljeću tehnologija u učionici postaje sve dominantnija. Tableti zamjenjuju naše udžbenike i možemo istraživati sve što poželimo. Društveni mediji su postali uobičajena pojava, a način na koji koristimo tehnologiju potpuno je promijenio način na koji živimo. Primjenom suvremene tehnologije – mijenja se, ne samo način podučavanja, već i koncept učenja. Obrazovanje se ne odnosi samo na pamćenje činjenica i riječi, već na rješavanje složenih problema, razvijanje kritičkog mišljenja, poboljšanje organizacijskih, društvenih i komunikacijskih vještina. Korištenje IKT-a korak je prema suvremenom obrazovanju te doprinosi kvaliteti života.

Vođene tom mišlju učiteljice edukacijske rehabilitatorice Patricija Karaman i Ivana Sabolić održale su na županijskoj razini predavanje na temu: "IKT kao sredstvo podučavanja djece s teškoćama u razvoju" koje se održalo u ožujku u Poduzetničkom inkubatoru Slatina.


Predavanje je bilo namijenjeno roditeljima, odgajateljima, učiteljima, kao i široj lokalnoj zajednici. U sklopu predavanja učiteljice edukacijske rehabilitatorice Patricija Karaman i Ivana Sabolić provele su sve prisutne kroz uvođenje informacijsko komunikacijskih tehnologija (IKT) u poučavanju djece s teškoćama u razvoju, te kako pomoću istih, učenje učiniti zabavnim, svladavanje zadataka lakšim, ali isto tako progovorile su i o negativnim stranama pretjerane upotrebe IKT-a u svakodnevnom životu djece. Kod prednosti ovakvog načina rada navodi se pristup digitalnim informacijama, učenje usmjereno na učenika i samostalno učenje, učenje na daljinu, poboljšano učenje i bolje metode poučavanja te opća korist nastavnicima, učenicima i roditeljima.

IKT za djecu s teškoćama u razvoju omogućuje prilagodbu nastavnih sadržaja, uvećanje nastavnih materijala, pojednostavljenje tekstualnih cjelina, uporabu džepnog računala, uporabu matematičkih aplikacija i aplikacija za jačanje jezičnih sposobnosti, izradu vizualnih rasporeda, prilagodbu sadržaja, prikaz (font) i sl. Roditeljima, učiteljima i odgojiteljima su predstavljene aplikacije koje mogu koristi za rad sa djecom poput: Komunikatora, E-Galerije, Matematičke igraonice, Slovarice, Glaskalice, Pamtilice, Pisalice, Ponašalice, Jezične gradilice, Domino brojalice, Vremenskog vrtuljka i još mnoge druge. Navedene aplikacije mogu se instalirati na tabletu ili mobitelu na Trgovini Play. Unatoč svojim prednostima, IKT ima i brojne nedostatke poput smanjene fizičke aktivnosti učenika, velikog troška uređaja, međusobne otuđenosti učenika, cyber bullyinga, tj. internetskog nasilja.

Osim navedenog predavanja za širu javnost, učiteljice edukacijske rehabilitatorice provele su i radionicu za članove Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac, Slatina (osobe s intelektualnim teškoćama) gdje su ih kroz različite aktivnosti pomoću ICT AAC aplikacija potaknule na zapažanje, usvajanje i učenje, a sve kroz zabavu.

Unapređenje uvjeta učenja i podučavanja ne događa se samo nabavkom potrebne IKT opreme ili upotrebom određenog medija. Ključan čimbenik je osposobljen, stručan i informiran učitelj koji je motiviran za takav rad, koji tehnologiju ne doživljava kao faktor koji otežava, već obogaćuje rad stvarajući nove mogućnosti podučavanja. Nastava u kojoj se koristi IKT motivirajuća je za učenike, a upravo je motivacija jedan od bitnih čimbenika za uspješno učenje djece s teškoćama u razvoju.

 

Izvor: Patricija Karman i Ivana Sabolić, edukacijske rehabilitatorice

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju