preskoči na sadržaj

Osnovna škola Eugena Kumičića

Login
projekt e-Škole

 

E-Dnevnik

 
UPUTE

E-Skola

Raspored zvonjenja


RAZREDNA NASTAVA

PREDMETNA NASTAVA

Kalendar 2023./2024. šk. god.

 

Kalendar
« Ožujak 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Anketa
Smatram da daroviti učenici u našoj školi imaju dovoljno prilika za napredak i osobni izraz.





Brojač posjeta
Ispis statistike od 12. 5. 2010.

Ukupno: 1036880
Ovaj mjesec: 3843
Ovaj tjedan: 421
Danas: 22
Arhiva dokumenata
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Početak projekta Mi jedemo odgovorno
Autor: Nataša Valinčić, 25. 10. 2015.

24.listopada 2015. godine u Zagrebu održan je prvi seminar za koordinatore eko projekta Mi jedemo odgovorno u kojem sudjeluje 20 Eko-škola koje će tijekom nastavne godine 2015/2016. realizirati ovaj projekt financiran od strane Europske komisije kao globalni akcijski orijentiran odgojno obrazovni program u sklopu Europske godine za razvoj (2015). Pilot projekt "Mi jedemo odgovorno" je prvi pokušaj u EU ka izgradnji školskog programa koji rješava ključna pitanja potrošnje hrane. Kroz akcijski orijentiranu pedagošku metodologiju, poznatih 7 koraka Eko-škole, mladi će razvijati kritičko razmišljanje, znanje, vještine i stavove te postati globalni građani i izazvati sami sebe da usvoje nove obrasce ponašanja i nove prehrambene navike.

Predstavnice naše škole na seminaru su bile Vesna Košutić,voditeljica projekta i njezine suradnice na projektu Andrea Medved, učiteljica razredne nastave i Jasmina Krznarić, učiteljica biologije. 


Hrana je u središtu našeg života; i to na mnogo više načina od  dobrohotnog utjecaja hrane na naš mozak i tijelo. Poznato je da je hrana super konektor između ljudi, pa čak i između društava i da trenutno vrlo raznolika paleta prehrambenih proizvoda i recepata putuje svijetom i svakodnevno se koristi. Manje je poznata činjenica da je način na koji proizvodimo, razmjenjujemo i konzumiramo hranu ključ za sve globalne izazove čovječanstva. Naše odluke o hrani izravno utječe na zdravlje našeg planeta (vodu, tlo, ekosustav, bioraznolikost, korištenje energije, itd), klimatske promjene, smanjenje siromaštva, daljnji razvoj i rast populacije i javno zdravstvo.

Bitno je osposobiti mlade da budu aktivni i odgovorni akteri naših prehrambenih navika. Naravno, sve počinje s izborom hrane koju konzumiramo i nekoliko pitanja: što jedem, koliko otpada produciram, odakle dolazi moja hrana, kako je moja hrana proizvedena i tko ju je proizveo, te kako sve hrana utječe na ljude i planet? Potraga za odgovorima na ova pitanja je iznimno uzbudljivo i prosvjetljujuće putovanje. Svjesno istraživati, doživljavati i primjenjivati druge načine konzumiranja hrane mogu biti uzbudljivi koraci koje ćemo poduzeti kako bi učinili razliku i postigli globalnu promjenu bez da se pomaknemo s mjesta na kojem stojimo.

 

Ciljevi Seminara

. seminar namijenjen nastavnicima i odgojiteljima, koordinatorima odgovornim za realizaciju ovog programa u Eko-školam u Republici Hrvatskoj.

Cilj seminara je pomoći sudionicima da:

- razviju nove spoznaje o potrošnji hrane i širim učincima hrane na ljude i okoliš

- definiraju što znači biti odgovoran potrošač (ključna znanja, stavove, vještine)

- definiraju što znači integrirati globalni razvoj i perspektive obrazovanja za okoliš te kako to učiniti

- primjene metodologiju  Programa “ Mi jedemo odgovorno“ u svojim odgojno obrazovnim ustanovama

 

Predavači

Josip Gregac (Udruga Lijepa Naša) – voditelj projekta

Anita Šetić (Udruga Lijepa Naša) – voditelj programa Međunarodne Eko-škole u Republici Hrvatskoj

Teuta Skorin (Udruga Lijepa Naša) – stručni suradnik

Irena Vukmanov Šimokov – Udruga Fair Trade Hrvatska

 

PROGRAM

Subota  24. listopada 2015, 09.30 - 17.00

1. dio: KAKO HRANA MIJENJA SVIJET

Uvod u temu projekta
Upravljanje prirodnim resursima - imamo samo jedan planet – shvaćamo li to?

Radionica:  “Planet Overshoot”

Utjecaj hrane na ljude i planet. Zašto je ono što jedemo važno za sav život na Zemlji
Transformiranje prehrambenih navika, kako ih učiniti održivijim

Radionica:  „Bioraznolikost  na našem tanjuru“

Odgovorna prehrana. Koje su odlike odgovornog konzumenta?
Što možemo učiniti? Aktivnosti u Eko-školama i kućanstvima

Radionica:  “Mit ili činjenica”

2. dio: Metodologija

Predstavljanje metodologije i ideja pri njenom formiranju

- Struktura svakog koraka

-  Implementacija (upoznavanje s procesom implementacije metodologije u svim dobnim skupinama Eko-škola u Hrvatskoj)

-  Evaluacija metodologije

-  Što se očekuje od Eko-škola

-  Web stranica, društvene mreže, motivacijske priče i ostali alati koji će se koristiti u realizaciji projekta

3 dio: Poštena trgovina (Fair Trade) – predavanje Irena Vukmanov Šimokov

Predstavljanje pojma i problema poštene trgovine kao jednog od istaknutih problema današnje civilizacije i odgovorne prehrane

Radionica:  “Fair trade –Banana split”

4. dio: Financijski plan

5. dio: Evaluacija seminara

 

Vesna Košutić, voditeljica projekta

 





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju