2015-06-01 08:29:37

Projekt KFT predstavljen na Županijskom stručnom skupu razredne nastave

U utorak, 26. svibnja 2015. u Čađavici je održan Županijski stručni skup razredne nastave. Na njemu su eko koordinatorice Vesna Košutić i Andrea Medved održale predavanje u kojemu su predstavile Eko kurikul koji je proizašao iz projekta Znanjem i prijateljstvom za bolje sutra. Napisale su ga učiteljica Vesna Košutić te nastavnice Jasmina Krznarić i Rajka Avirović Gaća.  Dio kurikula projektnih partnera, OŠ Tinódi Lantos Sebestyén iz Szigetvara, napisala je profesorica biologije Illés Lászlóné. 

Cilj projekta je bio razvoj i usklađivanje dvaju kurikula škola. Prvi kurikul odnosi  se na područje eko-programa u kojemu naša škola ima mnogo iskustva budući da godinama nosi titulu Međunarodne eko-škole te provodi GLOBE program. Drugi se kurikul odnosi na  inkluziju djece s poteškoćama u razvoju u redovne razredne odjele, kao i razmjenu iskustava učitelja na tome području pri čemu je glavnu riječ vodio mađarski projektni partner budući da se kod njih već realizira takav oblik nastavnoga procesa.

Tijekom projekta su održane četiri radionice u Slatini te četiri u Szigetvaru. Na njima su sudjelovali učitelji i učenici obaju partnerskih škola. Na prvim smo se radionicama upoznali s eko aktivnostima koje obje škole provode. Druga i treća radionica bile su namijenjene učenicima i učiteljima koji su u dvodnevnim radionicama imali prilike raditi mjerenja s novonabavljenim eko materijalima. Na posljednje dvije radionice bila je dvodnevna razmjena svih učitelja jedne i druge škole. Na njima smo imali prilike sudjelovati na nastavi kolega iz partnerske škole te smo posjetili prirodne znamenitosti oba grada. Paralelno s ovim radionicama odvijale su se i radionice učenika i učitelja djece s teškoćama u razvoju. U međuvremenu su se odvile i sportske radionice koje su bile natjecateljskog karaktera. Na njima su sudjelovali učenici i učitelji TZK-a obaju škola.

Na Stručnom skupu su prikazane sve projektne aktivnosti i svi materijali koje smo dobili projektom. Cilj eko dijela projekta bio je razmjenom ekoloških programa osvijestiti ekološke probleme, upozoriti na njihove posljedice i pokušati raznim kreativnim idejama motivirati učenike  na promjenu ponašanja, kako na osobnoj razini, tako i u lokalnoj zajednici. Prezentaciju o projektu možete pogledati na sljedećem linku: KFT- Eko kurikul.


Osnovna škola Eugena Kumičića Slatina