2014-04-14 12:58:02

Održane dvije radionice u sklopu projekta Znanjem i prijateljstvom za bolje sutra - KFT

U sklopu projekta Znanjem i prijateljstvom za bolje sutra- KFT OŠ Eugena Kumičića ugostila je svoje projektne partnere iz Szigetvara. Osim partnera gost nam je bila i projektna menadžerica Andrea Kakas, predstavnica Zajedničkog tehničkog tajništva Váti iz Mađarske. Prije svih aktivnosti potpisali smo glavni projektni ugovor. Projekt je sufinanciran iz pretpristupnog fonda IPA prekogranični program Mađarska- Hrvatska. Ukupna vrijednost mu je 230.272,10 €. 

U prvoj aktivnosti koja je održana u ponedjeljak 7. travnja 2014. sudjelovali su učitelji iz partnerske Osnovne škole Tinodi Sebastijan Lantoš. Na radionici su predstavljene zajedničke eko aktivnosti i aktivnosti u kojima će sudjelovati učenici s poteškoćama u razvoju. Učiteljica Vesna Košutić predstavila je Eko školu, nastavnica Jasmina Krznarić Globe program. Paralelno s tom radionicom odvijale su se radionice defektologa u kojima su Patricija Karaman, Jasna Radojčić i Branka Čović upoznale sudionike s organizacijom nastavnog procesa u radu Posebnih odjela, a sa zakonskim odredbama RH za djecu s poteškoćama u razvoju upoznale su ih psihologinja Jasna Plantak i pedagoginja Nataša Ivanić. Susret je završio šetnjom na jezeru Javorica.

Sljedeća dva dana 8. i 9. travnja 2014.održana je druga projektna aktivnost. U njoj je sudjelovalo 10 učenika ekologa, 10 učenika s poteškoćama u razvoju te njihovi učitelji. Radionice su se odvijale paralelno u eko odjelu i u Posebnom odjelu.

Posebni odjeli OŠ Eugena Kumičića iz Slatine ugostili su 10 učenika s  poteškoćama u učenju, ravnatelja škole u Szigetvaru, i stručnu suradnicu defektologa/logopeda.

Prvi dan, održane su tri radionice. Dan je započeo rehabilitacijom putem likovne umjetnosti: Ukrašavanje pisanica povodom nadolazećih blagdana  pod vodstvom učiteljice Jasne Radojčić.  Prema vrsti poteškoća i sposobnostima svakog djeteta, pisanice su ukrašavali temperama, flomasterima i za one nešto malo spretnije, vunom.  Kada su dovršili svoje pisanice i izložili ih, krenuli su u pripremu zdravog i slatkog obroka, također pod vodstvom  učiteljice Jasne Radojčić. Svi učenici su sudjelovali u pripremi obroka što je bilo zanimljivo i veoma zabavno. Nakon što su nasjeckali sve naranče, jabuke, banane, kiwi i višnje počela je degustacija. Dan su završili rehabilitacijom putem pokreta uz glazbu i vođenu imaginaciju pod vodstvom učiteljice Patricije Karaman.

Drugi dan održane su dvije radionice. Prvu radionicu održala je učiteljica Branke Čović, pod nazivom: Veseli origami od eko- materijala.  Izrađivali su već dobro poznate brodiće i kape od reklamnih letaka, a nakon toga smo prešli na konkretnije stvari- zeko, tulipan, bubamara, pijetao i koka od papira. Da bi se na kraju ponovo opustili pod vodstvom učiteljice Patricije Karaman u radionici imitacije gestom i mimikom. Druženje smo priveli kraju sretni i zadovoljni brojim aktivnostima koje smo proveli i veseleći se novom susretu koji će se ovaj puta održani kod dragih nam susjeda.

Ekolozi su ugostili 10 talentiranih učenika i nastavnice biologije. Pod stručnim vodstvom gosti iz Szigetvara obišli su imanje Višnjica i upoznali se s eko odrednicama koje na imanju posjeduju. Nakon obilaska došli su u našu školu. Nastavnica Jasmina Krznarić predstavila je učenicima Globe program i unos podataka na Globe server. Učenici su posjetili mjerna mjesta, potok Javoricu i meteorološku kućicu. Uzeli su podatke i naučili kako se ti podatci unose na Globe server. Sljedeća radionica bila je „Recikliranje papira“. Nju je vodila učiteljica Vesna Košutić . Cilj radionice bio je kroz praktičan rad recikliranja učenike učiniti osjetljivijima za pitanje očuvanja i zaštite okoliša, posebice šuma. Učenici su recikliranjem izradili book markere odnosno straničnike koje su ponijeli kući kao sjećanje na radionicu. Na radionici „Zdrav život“ učilo se o stvaranju zdravih prehrambenih navika. Radionicu je vodila učiteljica Spomenka Bošnjak. Kroz razne igre kao što su Memory s voćem do izrade i kušanja voćne salate te igre Voćna salata učenici su učili i ujedno se zabavljali i družili. Nastavnica Rajka Avirović Gaća održala je radionicu u kojoj se izrađivala kozmetika od prirodnih materijala. Nastavnica Jasmina Krznarić pokazala je kako se mjerni materijali primjenjuju u lokalnoj zajednici. Radionice smo završili zajedničkim planiranjem sljedećih aktivnosti. Učitelji su jedni drugima zadali domaće zadaće. Jedan od dogovora je taj da ćemo napraviti jednomjesečno natjecanje u sakupljanju papira. Obilježit ćemo važne eko dane kao što su Dan planeta Zemlje, 22. travnja  i sudjelovati na međunarodnoj Zelenoj čistki. Sudjelovanjem na toj jednodnevnoj eko akciji čistit ćemo okoliš naših dvaju gradova.

Više fotografija pogledajte u fotogaleriji.


Osnovna škola Eugena Kumičića Slatina