2023-10-18 08:55:28

Još se više naučiti može kad se Osnovna i Srednja škola slože (Nastavak suradnje Srednje škole Marka Marulića i učenika 4.a Osnovne škole Eugena Kumičića u Slatini)

Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje - obilježavaju se svake godine tijekom mjeseca listopada, a 16. listopada obilježava se i Svjetski dan hrane. Tim su povodom učenici 4. a razrednog odjela, zajedno sa svojom učiteljicom savjetnicom Verom Menčik sudjelovali u brojnim projektnim aktivnostima  kako bi se ovi važni datumi što kvalitetnije obilježili.

Učenici su, zajedno sa svojom učiteljicom, učionicu posebno uredili. U učionici su se našla ukusna peciva i razni kolači. Nekoliko učenika odjenulo je prigodne narodne nošnje. U 4.A vladala je svečana, ugodna radna atmosfera. Upravo onako, kako i priliči ovoj važnoj temi. Svi znamo da je hrana izvor zdravlja, snage, brzine i kondicije.

Nastavnici srednje škole Marka Marulića Slatina pripremili su zanimljiva predavanja i radionice, prilagođene u potpunosti znanjima i interesima učenika.

Nakon uvodnog upoznavanja sa predviđenim aktivnostima, učenicima se predstavila Teuta Bišćan, učenica Srednje škole Marka Marulića, višegodišnja uspješna sportašica u brojnim borilačkim sportovima.

Teuta je na zanimljiv način prezentirala učenicima značajne  činjenice o hrani, a učenici su Teuti postavili brojna zanimljiva pitanja. Ponovili su sve do sada naučeno i prisjetili se što je to piramida zdrave prehrane, koja se u učionici 4. A nalazi uvijek izložena, kao važan podsjetnik koliko je važno hraniti se zdravo i raznoliko.

Većina sportaša zna da za sportski uspjeh i rezultate nije dovoljan samo trening. Od iznimno velike važnosti je i kvalitetna prehrana. Sportaši više od ostale populacije toga moraju biti svjesni, i to prilikom svakog obroka i međuobroka. Kvalitetna prehrana sportaša mora biti zastupljena cijelo vrijeme, a ne samo prije treninga ili bitnog nastupa.

Drugi dio predavanja bio je posvećen hrani koja „završava“ kao otpad. Unatoč činjenici da gotovo milijardu ljudi gladuje, svake godine se u svijetu baci oko 1,6 milijardi tona hrane. Jedno od rješenja je recikliranje hrane, a kako to ukusno može biti, pokazao nam je profesor Alen Đurasek „recikliravši“ sir i krumpir u ukusnu savijaču.  Nakon evaluacije, profesorice  Ankica Đurasek i Ivana Švamberger, najavile su neke buduće aktivnosti učenicima, budući da se ovaj oblik suradnje između škola pokazao kao vrlo koristan, motivirajući i zanimljiv. Započeli smo definiranjem hrane, objasnili važnost hrane za život ljudi, prezentirali plan prehrane mlade sportašice, diskutirali o gladi u svijetu i pokušavali pronaći rješenja, vidjeli i probali „ recikliranu hranu“. Na kraju smo svi uživali u druženju i posluženoj hrani.

Hvala učenicima 4.a i njihovoj učiteljici!

Ankica Đurasek i Ivana Švamberger, profesorice Srednje škole Marka Marulića Slatina


Osnovna škola Eugena Kumičića Slatina