2021-09-27 10:11:23

Europski dan jezika obilježen na nastavi stranih jezika

Diljem Europe, 800 milijuna Europljana zastupanih u Vijeću Europe s 47 država članica, potiču se na učenje što više jezika, u svakoj životnoj dobi, u školi i izvan nje. Budući da je jezična raznolikost alat za postizanje većeg međukulturnog razumijevanja i ključni čimbenik bogate kulturne baštine našeg kontinenta, Vijeće Europe promiče višejezičnost u cijeloj Europi. Na inicijativu Vijeća Europe, Europski dan jezika obilježava se 26. rujna, još od 2001. – u suradnji sa Europskom komisijom. (izvor:https://edl.ecml.at/Home/tabid/1455/language/hr-HR/Default.aspx)

U našoj školi i ove godine smo proveli brojna predavanja i radionice kako bismo istaknuli važnost poznavanja jezika te potaknuli učenike na učenje istih. 

U Područnu školu Gornji Miholjac stigla je posebna gošća - Ema Jajić, studentica mađarskog jezika i književnosti. 

Povodom Europskog dana jezika, kojeg obilježavamo 26. rujna svake godine, naši su učenici odradili kratku i vrlo zanimljivu radionicu mađarskog jezika. Za početak su plesali mađarsku verziju pjesmice “Kad si sretan” i upoznali se s geografskim obilježjima Mađarske, poznatim jelima i mađarizmima u našem jeziku. Potom smo putem prezentacije naučili osnovne izraze (pozdrave, predstavljanje, brojeve, boje i čarobne riječi) te izradili plakate.

 

 

Učenici 5-ih i 7-ih razreda na nastavi engleskog jezika obilježili su Europski dan jezika sa svojom učiteljicom Ivol Vilček.
Učenici 5-ih razreda odigrali su kviz poznavanja europskih jezika i kultura, a zatim su pokazali svoje poznavanje zastava europskih zemalja igranjem igara i bojanjem zastava.
Učenici 7-ih razreda upoznali su turističke znamenitosti europskih zemalja, a zatim izradili razglednicu zemlje po izboru i naučili kako reći "Dobrodošli" na raznim europskim jezicima.
Ove aktivnosti ujedno su bile priprema za dolazak partnera iz Erasmus+ projekta GAME.

 

 

Učenici šestih i osmih razreda izrađivali su razglednice i plakate ususret mobilnosti koja se treba realizirati u Slatini tijekom studenog. Tako su učenici istraživali činjenice, znamenitosti, pozdrave, ispisivali riječi/rečenice o državama koje sudjeluju u projektu, a to su Turska, Sjeverna Makednija, Grčka, Portugal, Latvija i Hrvatska.

 

 

Europski dan jezika na nastavi njemačkog jezika bio je prožet različitim aktivnostima. Obilježili su ga svi od 4. do 8. razreda. Učenici četvrtog razreda su na svojim prvim satima njemačkog jezika upoznali i druge jezike pa tako i njihove pozdrave. Zaključili su da većina zemalja ima vrlo slične pozdrave te ih s lakoćom povezali.  Učenici petih i šestih razreda su prepoznavali pozdrave i slagali domino od osnovnih izraza na različitim jezicima. Učenici sedmih razreda su napravili plakat s izrekama i citatima o znanju jezika te o važnosti samoga Europskog dana jezika. Učenici osmih razreda su odigrali asocijacije te izradili europske poštanske markice za pojedine države.

 

Izvor: aktiv učitelja stranih jezika

 


Osnovna škola Eugena Kumičića Slatina