2021-09-27 09:47:57

Znanstveni piknik

Učenici predmetne nastave 24. rujna posjetili su znanstveno-popularno odredište Znanstveni piknik u sklopu dodatne i izvannastavne aktivnosti iz područja STEM-a. U prekrasnom okruženju dvorca Oršić, u Gornjoj Stubici,  sa oko stotinu izlagača održao se 10. jubilarni Znanstveni piknik, najveća manifestacija popularizacije znanosti u Hrvatskoj.
Glavni cilj ovoga događanja je promovirati znanost u najširem smislu, ali i zainteresirati mlade ljude da odaberu znanost kao svoj životni poziv.
 

Događanje je osmišljeno kao opušteno druženje sa znanošću, u formi “piknika” – jer se na takav način može najbolje predstaviti upravo ono što se želi poručiti: ZNANOST JE ZABAVNA! U prekrasnom okruženju dvorca Oršić, u Gornjoj Stubici,  sa oko stotinu izlagača održao se 10. jubilarni Znanstveni piknik, najveća manifestacija popularizacije znanosti u Hrvatskoj.

Program Znanstvenog piknika sastojao se od niza predavanja, prezentacija, radionica, znanstvenih show programa, kazališnih edukacijskih predstava i sličnih interaktivno-edukativnih i umjetničkih formata koje su provele brojne udruge, studentske sekcije, institucije i pojedinci, zaljubljeni u znanost i umjetnost iz Hrvatske i inozemstva.

Učenici su tako mogli vidjeti, pa i samostalno isprobati, razne pokuse i simulacije iz područja fizike, kemije, biologije, informatike i znanosti općenito. Imali smo prilike vidjeti brojne zanimljivosti kao što su kemijski eksperimenti s mnoštvom veselih boja, pokuse iz područja elektriciteta, isprobati simulirani posjet faraonovoj grobnici, pogledati izbliza Sunčev sustav uz pomoć virtualne stvarnosti, pisati 3D olovkom, držati indijskog paličnjaka (kukca koji izgleda poput grančice), te su uživali i u sladoledu od tekućeg dušika i još puno toga.


Manifestaciju su organizirali: Udruga «Profesor Baltazar» uz podršku partnera
Instituta «Ruđer Bošković», CARNETA, Hrvatske zajednice za tehničku kulturu i Mreže popularizatora znanosti.

Učenici su se u večernjim satima vratili obogaćeni novim iskustvima i puni pozitivnih dojmova i emocija, o čemu svjedoče i fotografije.


 

Učenici su putovali u pratnji učiteljica Rajke Avirović Gaća i Martine Bukvić.

 

 


Osnovna škola Eugena Kumičića Slatina