2021-09-09 13:07:00

Obilježili smo Dan poštanske marke

Digitalno doba u kojemu se nalazimo promijenilo je način komuniciranja među ljudima pa su tako pisanje razglednica, čestiti i pisama zamijenjeni sa slanjem e-mailova i komuniciranjem preko društvenih aplikacija kao što su Viber, Wats up i slično. Rijetko koji učenik zna da poštanska marka ima određenu vrijednost i da postoje ljudi koji ih skupljaju pa smo upravo zbog toga u našoj školi potražili osobe koji skupljaju poštanske markice, tj. koji su filatelisti. Učiteljica Blaženka Marić dugi niz godina skuplja poštanske marke i posjeduje zavidnu kolekciju marka koju je pokazala učenicima naše škole.

 

Nastavnice Elvira Vujčić i Ivana Strupar, u suradnji s knjižničarkom Melitom Schmitz,s učenicima su istraživale i proučavale sadržaj i povijest poštanske marke, učenici su istraživali značenje riječi filatelija i na kraju su izrađivali koverte na koje su lijepili marke koje su sami osmislili i dizajnirali.

Osmaši su iznijeli svoje hobije skupljanja (salvete, novčići, magneti, kemijske olovke, stikeeze...), zatim su istražili pojam filatelije i predstavili činjenice u govoru od pola minute. Iz triju govora po razrednom odjelu saznali smo podatke što je filatelija, čemu uopće služi poštanska marka (korelacija s povijesti), koju cijenu postižu i o čemu ona ovisi (najskuplja je marka prodana za 5 milijuna funti) te smo stekli uvid u povijest pojave poštanske marke.
Učenici su nakon toga ponavljali sadržaje učenja prethodnih razreda izrađujući Hrvatsku gramatičku marku koja je morala uključivati navedeni naziv markice, pojam i primjer za navedeni pojam te ilustraciju.

Ovu aktivnost organizirali smo u sklopu svjetskog Dana obilježavanja poštanske marke koji se svake godine obilježava 9. rujna.

Melita Schmitz


Osnovna škola Eugena Kumičića Slatina