2021-04-24 10:44:52

Noć knjige 2021. obilježena na Međunarodnoj etwinning konferenciji

Noć knjige je manifestacija pokrenuta 2012. godine, kako bi se, bez zatvaranja očiju pred često nelijepom svakodnevicom, barem na jedan dan govorilo o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga. Cilj projekta je kroz jedinstvenu manifestaciju potaknuti kulturu čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega te dati poticaj razgovorh statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu. Povod za to pružaju nam Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dan hrvatske knjige (22. travnja).(izvor: https://nocknjige.hr/tekstx.php?k=50&id=16).

Dana 23. travnja, učiteljica Silvija Mađarić, organizirala je Međunarodnu etwinning konferenciju  gdje je predstavila aktivnosti koje je provela s učenicima na nastavi Engleskoga jezika, povodom obilježavanja Noći knjige, s ciljem poticanja čitanja. Na online konferenciji sudjelovala su 72 odgojno-obrazovna radnika iz različitih europslkih škola i vrtića.

Učiteljica Silvija Mađarić predstavila je aktivnosti koje je provela sa svojim učenicima, ali također i aktivnosti kolegica iz Njemačkoga jezika i Likovne kulture. Nakon završene konferencije, učiteljica Silvija podijelila je sudionicima padlet poveznicu gdje su mogli podijeliti svoje ideje i provedene aktivnosti. Na konferenciji sa svojim ideja sudjelovala je i učiteljica Marinela Zrinščak Begovac iz PŠ Novaki.

 

Ideje sudionika podijeljenje putem padlet poveznice:

 

Kratki opis predstavljenih aktivnosti na online konferenciji:

Nakon što su učenici petih razreda pročitali Bajku o ribaru i ribici na nastavi Hrvatskoga jezika, povodom obilježavanja Noći knjige 2021.učenici su se upoznali s istim djelom  nanastavi Engleskoga i Njemačkoga jezika te su koristili motiv na nastavi Likovne kulture.

Na nastavi Engleskoga jezika učenici 5.b, 5.c i 5.d razreda čitali su Bajku o ribaru i ribici, pogledali video film, prepričavali bajku pomoću slika te iznosili vlastite dojmove o pročitanome. Učenici su potom imali zadatak osmisliti vlastitu bajku s novim likovima, željama i zlatnom ribicom te su istu trebali prikazati crtežima.

 

Učenici petih razreda su se na nastavi Njemačkog jezika upoznali s bajkom Ribar i njegova žena (Vom Fischer und seiner Frau) od Braće Grimm. Vrlo je slična Bajci o ribaru i ribici koja im je već poznata. Najprije su pogledali video film o bajci te nakon toga razmišljali koje bi bile njihove tri želje da im dođe ribica. Bilo je zanimljivih prijedloga koje možete pogledati na slikama.

 

Na nastavi Likovne kulture učenici su imali zadani motiv: Bajka o ribaru i ribici te su koristili kolažiranje s postizanjem efekta dubine. 

 

 

 

Izvor: Silvija Mađarić, učiteljica engleskoga jezika


Osnovna škola Eugena Kumičića Slatina