2021-02-11 08:05:44

Predstavljanje djela po izboru - projekt Čitati je lako

U sklopu školskoga projekta  pod nazivom Čitati je lako, reći ću vam kako, učenici petih razreda dobili su zadatak u cijelosti pročitati knjigu po izboru primjerenu svojemu uzrastu. Za čitanje knjige i pripremu predstavljanja imali su mjesec dana. Ozbiljno su shvatili postavljeni zadatak i pročitali  knjige koje se ne nalaze na njihovu popisu djela za cjelovito čitanje. Neki su knjige podigli u Gradskoj knjižnici,  a neki su ih  pronašli na portalu e-Lektire.

Prezentacija pročitanih djela bila je više nego zanimljiva i originalna. Petaši su pokazali koliko su spretni u prezentiranju pripremljenih sadržaja pred “strogom” publikom, svojim razrednim kolegama.  Pročitano djelo obradili su po, unaprijed zadanim, smjernicama. Tijekom ovakvog načina čitanja, obrade i predstavljanja lektirnih djela, napravili su prvi korak u savladavnju osnova uspješne prezentacije. Njihovo znanje, misli, ideje i emocije svaku su prezentaciju učinile jedinstvenom I originalnom.

Odlučno i bez straha odgovarali su na postavljena pitanja o pročitanome djelu. Neki su otišli i korak dalje i napravili zanimljive kvizove u predloženim digitalnim alatima ili osmislili zanimljivu društvenu igru na temu djela koje su pročitali.

Sve aktivnosti osmislila je i vodila učiteljica hrvatskoga jezika Elvira Vujčić.


Osnovna škola Eugena Kumičića Slatina