2020-11-10 10:33:13

Erasmus+, KA2 GAME, Pogodi kontinent, državu ili grad?

Aktivnosti u sklopu našeg Erasmus+ KA2 GAME projekta i dalje se provode. Tako smo tijekom mjeseca listopada s učenicima proveli zanimljivu igru s kartom svijeta. Naime, vrlo je slična prethodnoj igri "Pogodi tko sam?", ali se primjenjuje na kontinente, države i gradove (mjesta) svijeta. Učenici dobiju zagonetke ili informacije o određenom kontinentu, državi ili gradu te trebaju pogoditi o čemu je riječ. Nakon što pogode traženi pojam trebaju pokazati kontinent, državu ili grad (mjesto) na karti svijeta.

Igra je uglavnom namijenjena za nastavu Geografije, ali mi smo je uspjeli primijeniti i u nekim drugim predmetima pa pogledajte.

Učenici 1.a razreda i učiteljica Vera Menčik obrađivali su prigodnu temu Dan 136. brigade te su učenici pokazivali na karti (uz pomoć učiteljice) puteve 136. slatinske brigade.

 

Učenici 1.c razreda i učiteljica Željka Novotni proveli su nekoliko aktivnost naziva Životinjska slovarica. 
Ideja je da napravimo razrednu slovaricu našeg 1.c razreda u kojoj bi za svako slovo abecede koje učimo pronašli jednu ili više životinja iz cijelog svijeta. Djeca uvijek rado uče o ili uz pomoć životinja!
1. aktivnost - istraživali smo o najraširenijim životinjama pojedinog kontinenta ("karta životinje svijeta");
2. aktivnost - "Pronađi par" - učenici su sparivali fotografije životinje i nazive (globalno čitanje za većinu učenika);
3. aktivnost - pronalazili su približno stanište odabrane/izvučene životinje na karti svijeta. Prvo su imenovali životinju, odredili početni glas, zatim su smjestili fotografiju na pravi kontinent;
Naučili su nazive svih kontinenata, pričali što znaju o pojedinoj životinji svojim suučenicima, nadopunjavali, postavljali pitanja, pokazivali kontinente na zemljovidu, pripremali materijale za buduću razrednu slovaricu (slijedi još nekoliko aktivnosti) i najvažnije od svega - dobro se zabavljali!

 

Učenici petih razreda s učiteljem Nikolom Marjanovićem na satu Geografije učili su strane svijeta i kontinente. Isto su uvježbali primjenjujući igru ali na globusu - pogodi koji sam kontinent. 

 

Učenici sedmih razreda s učiteljicom Željkom Horvat trenutačno se bave i uče o Europi te državama i gradovima u Europi. Učiteljica Željka učenicima je zadala informacije (geografski položaj, ekonomska situacija, trgovina....) o određenim državama te su učenici trebali pogoditi o kojoj države Europe je riječ te istu pokazati na karti svijeta ili u atlasima.

 

Učenici 5.c i 5.d razreda s učiteljicom Silvijom Mađarić bavili se se Ujedinjenim Krajestvom na satu Engleskoga jezika  - na kraju zaigrali igru Pogodi koja sam država i grad Ujedinjnog Kraljevsta.

 


Osnovna škola Eugena Kumičića Slatina