2018-12-17 20:46:47

Betlehemsko svjetlo mira i ove godine svijetli u našoj školi

Betlehemsko svjetlo mira program je započet u Austriji 1986. godine u sklopu dobrotvorne misije za djecu s teškoćama i osobe u potrebi. Proširio se u više od 20 zemalja u Europi, kao i u Americi.

Naime, na Božićnu večer 1986. godine u emisiji austrijske televizije „Licht uns Dunkel“ u kojoj ljudi pomažu jedni drugima, jedna je gledateljica odlučila kao zahvalu darovateljima pokloniti svjetiljke umjesto poklona. Tako se razvila ideja koja je prihvaćena u mnogim zemljama Europe – ideja Betlehemskog svjetla mira. Prvu nedjelju došašća predstavnik austrijskih izviđača u spilji Kristova rođenja u Betlehemu pali svjetlo i austrijski izviđači iz Betlehema ga nose u Beč. Nakon ceremonije u Beču izviđači drugih zemalja prenose Betlehemsko svjetlo mira u svoje zemlje. Izviđači iz Hrvatske nose Betlehemsko svjetlo mira iz Beča u zagrebačku katedralu, a odatle se dalje širi po cijeloj Hrvatskoj.

I ove su godine Betlehemsko svjetlo mira u našu školu donijeli slatinski izviđači 17. prosinca 2018. godine i tom su prigodom učenici izveli prigodan program kojim su nas podsjetili da je lanac Svjetla simbol dobrote, iskrenosti, topline i prijateljstva te da se prenošenjem Betlehemskog svjetla mira želi pridonijeti premošćivanju mržnje, egoizma i materijalizma u svijetu.

Časna Ana Krešimira Vuleta s četvrtim je razredima otpjevala pjesmu, učenica 8. b razrednog odjela - Anđela Vašiček i Sara Škiljić pročitale su prigodan tekst, učiteljica Mira Brezovčan sa svojim je razrednim odjelom otpjevala pjesmu, a učenici 4. b razrednog odjela – Karlo i Domagoj Drokan, Toni Jagarinec i Deni Gebaj recitirali su prigodnu pjesmicu.

 


Osnovna škola Eugena Kumičića Slatina