2018-09-14 09:37:57

Maturalna ekskurzija - Dalmatinski spektar

Nova školska godina, nove obveze, nova znanja i sve više novina. Jedna od njih je i nova generacija osmaša. Mi smo svoje posljednje ljeto u osnovnoj školi završili petodnevnim izletom po prekrasnoj Jadranskoj obali. Ondje smo napunili baterije za novu školsku godinu i usput pogledali neke od najstarijih i najljepših znamenitosti povijesti hrvatske kulture. Tako smo kroz zabavu i druženje bolje upoznali hrvatsku baštinu.

Sa školskog smo parkirališta u sedam sati krenuli u srijedu, 29. kolovoza put sunčanog Zadra. Ondje smo uz vodiča obišli gradske zidine, Vrata Zadra i Gradski forum. Zatim smo se spustili na rivu gdje smo poslušali Morske orgulje i pozdravili Sunce.

Nakon Pozdrava Suncu zaputili smo se prema Biogradu na Moru, gdje smo prenoćili u Hotelu Bolero. U večernjim smo satima samostalno obilazili gradsku rivu, a zatim se vratili u hotel. Sljedeći dan smo se zaputili u Šibenik gdje smo posjetili katedralu Sv. Jakova, kročili Masnom ulicom i zatim se okrijepili uz ručak. Nakon toga smo se zaputili prema Neumu.

U Neum smo stigli u poslijepodnevnim satima i odmah se zaputili na plažu jedva dočekavši osvježenje u moru. Nakon osvježenja zaputili smo se na večeru u Hotelu Zenit u kojem smo i odsjedali, a potom i u obilazak Neuma. Prošetali smo se rivom i kupili nekoliko suvenira za roditelje. Približio se kraj slobodnog vremena i vrijeme za odlazak na spavanje. To nam je bio najmrskiji dio dana.

Trećeg dana našeg putovanja zaputili smo se u Dubrovnik, grad koji je dobio ime hrastovoj šumi ili dubravi. Vodič nam je ondje pokazao Fontanu di Onofrio, Dubrovačku katedralu, prošetali smo Stradunom, a zatim i poznatim Dubrovačkim zidinama. Visoke temperature nas nisu spriječile u obilasku Zidina i uživanju u prekrasnom pogledu koje one pružaju. Nakon duge šetnje slobodno vrijeme smo proveli u kafićima uz osvježenje, a zatim smo se uputili i na našu najdražu lokaciju – plažu u Neumu.

Sljedećeg smo dana posjetili gradić u Dubrovačko-neretvanskoj županiji – Cavtat. Ondje smo posjetili Mauzolej i čuli mnogobrojne priče o obitelji Račić. Također smo ušli i u Župu Sv. Nikole i zatim se osvježili na obližnjoj plaži. Nakon kupanja uz dobro društvo uslijedio je povratak u Neum gdje druženje nije prestalo do ranih jutarnjih sati.

Posljednji dan našeg putovanja većinom smo proveli u autobusu, no usput smo još obišli Split i Makarsku. U Makarsku smo nakratko svratili pogledati crkvu Sv. Marka i kupiti pokoji suvenir.

Zatim smo se zaputili u Split gdje smo uz odličnog vodiča čuli priče o svim mogućim ulazima u Split, kako je on građen, tko je u njemu živio i još mnogo, mnogo toga. Zaželjeli smo želje kod Grgura Ninskog i kupili si neke uspomene i suvenire kako bismo se sjećali te šaljive družine i veselog maturalca 2018.

Split je bio naša posljednja destinacija pa smo se konačno zaputili kući. Bili smo umorni pa smo većinu puta spavali, ali neki se nisu dali umoru tako da se u autobusu cijelim putem kući orila pjesma. Kada smo se približili Slatini, bili smo tužni i premoreni, ali i na neki način bezbrižni jer smo bili svjesni da ovo nije kraj, nego tek početak veselja i radosti koju ćemo vam donijeti u ovoj školskoj godini!

 

Više fotografija pogledajte u fotogaleriji


Osnovna škola Eugena Kumičića Slatina