preskoči na sadržaj

Osnovna škola Eugena Kumičića

Login
projekt e-Škole

 

E-Dnevnik

 
UPUTE

E-Skola

Raspored zvonjenja


RAZREDNA NASTAVA

PREDMETNA NASTAVA

Raspored sati

RASPORED SATI 
PREDMETNA NASTAVA
2019./2020.

5A 5B 5C
6A 6B 6C 6D
7A 7B 7C
8A 8B 8C
Kalendar 2021./2022. šk. god.

 

Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Anketa
Razumijem potrebu provođenja uputa Stožera Civilne zaštite.
Brojač posjeta
Ispis statistike od 12. 5. 2010.

Ukupno: 905860
Ovaj mjesec: 5156
Ovaj tjedan: 1
Danas: 1
Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Tražilica
 
Program IPA (Instrument for Pre-Accession Assistance), za razdoblje 2007 – 2013. uspostavljen je Uredbom Vijeća EU. Osnovni ciljevi programa su pomoć državama kandidatkinjama i državama potencijalnim kandidatkinjama u usklađivanju nacionalnog zakonodavstva i provedbi pravne stečevine EU te priprema za korištenje strukturnih i Kohezijskog fonda. Zamjenjuje program CARDS i pretpristupne programe PHARE, ISPA i SAPARD. Uredbom Vlade RH od 28. rujna 2006. godine, Središnji državni ured za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova Europske unije je tijelo nadležno za sveukupnu koordinaciju i pripremu korištenja programa IPA u Republici Hrvatskoj. IPA program je Hrvatskoj otvoren od 2007. godine do njezinog pristupanja Europskoj uniji.
 
Program se provodi kroz pet komponenti:
 
1) Pomoć u tranziciji i izgradnja institucija
Kao svojevrsni nastavak PHARE programa, uz iznimku komponente ekonomske i socijalne kohezije; podupire aktivnosti usmjerene na izgradnju i jačanje institucionalnog okvira vezanog uz usvajanje i provedbu pravne stečevine EU.
Potencijalni korisnici ove komponente su tijela državne uprave, tijela u javnom vlasništvu, nevladine udruge, poslovna zajednica  te ostala neprofitna tijela. 

2) Prekogranična suradnja
Podupire aktivnosti vezane uz prekograničnu suradnju sa zemljama članicama i zemljama korisnicama programa IPA, a temelji se na višegodišnjem programu prekogranične suradnje.
Potencijalni korisnici ove komponente su pogranične regije, tj. županije uz kopnene i pomorske granice RH.
 
3) Regionalni razvoj
Podupire infrastrukturne projekte u sektorima zaštite okoliša i prometa kao i programe poticanja konkurentnosti i regionalnog razvoja.  Ova sastavnica predstavlja nastavak programa ISPA i komponente ekonomske i socijalne kohezije programa Phare te predstavlja pripremu za korištenje Europskog fonda za regionalni razvoj nakon pristupanja.
Korištenje sredstava unutar ove komponente temelji se na višegodišnjim programskim dokumentima tzv. Operativnim programima za sektore prometa, okoliša i regionalne konkurentnosti.
Potencijalni korisnici su tijela državne uprave, javne i znanstvene ustanove te poslovna zajednica.
 
(4) Razvoj ljudskih potencijala
Podupire mjere usmjerene na poticanje zapošljavanja, obrazovanja i usavršavanja te socijalno uključivanje, kao preteča Europskog Socijalnog Fonda (ESF), financira projekte na području socijalne kohezije u svrhu ostvarivanja ciljeva Europske strategije za zapošljavanje. Operativni program za razvoj ljudskih potencijala će identificirati mjere sukladno sektorskim prioritetima.
Potencijalni korisnici su  tijela državne uprave, javne ustanove, socijalni partneri i nevladine udruge. 
 
(5) Ruralni razvoj
Kao nastavak programa SAPARD podupire pripremne aktivnosti za sudjelovanje u zajedničkoj poljoprivrednoj politici te ruralni razvoj. Ova sastavnica prethodnik je poljoprivrednih fondova koji su na raspolaganju nakon pristupanja Uniji.
Potencijalni korisnici su jedinice lokalne samouprave, poljoprivredna gospodarstva te druge fizičke/pravne osobe ovisno o prioritetnim mjerama.
 
Korištenje sredstava unutar svake komponente temelji se na višegodišnjim programskim dokumentima tzv. operativnim programima. Raspodjelu financijskih sredstava Europska komisija je usvojila kroz Višegodišnji indikativni financijski okvir za program IPA koji obuhvaća trogodišnji period 2008 - 2010. (uključujući pri tom i 2007. godinu). Navedenim dokumentom definirani su indikativni iznosi financijskih sredstva koje je Europska komisija namijenila državama kandidatkinjama i potencijalnim državama kandidatkinjama  za članstvo u EU. Za Republiku Hrvatsku  u navedenom vremenskom periodu osiguran je  iznos od 589,9 milijuna eura, započevši sa 138,5 milijuna eura u 2007. godini uz predviđeni stalni rast godišnjeg iznosa sredstava koji bi u 2010. godini iznosio 154.2 milijuna eura. Uz sredstva odobrena za svaku državu korisnicu programa pojedinačno, treba još dodati  sredstva za regionalne i horizontalne programe u ukupnom iznosu od 559,1 milijuna eura i administrativne troškove upravljanjem programom u ukupnom iznosu od 230,9 milijuna eura, a koja su namijenjena za sve države korisnice programa IPA. Okvir za usklađenost strategija usvojen je na sjednici Vlade Republike Hrvatske 25. svibnja 2007. godine, a Europska komisija je na njega dala suglasnost 18. lipnja 2007.
On predstavlja krovni programski dokument za pripremu komponenti III Regionalni razvoj i IV Razvoj ljudskih potencijala programa IPA, odnosno pojedinačnih Operativnih programa u spomenutim komponentama.
 
 
Proces programiranja I komponente IPA za 2008. godinu
Tijekom izrade projektne dokumentacije za prvu komponentu pretpristupnog programa IPA - pomoć u tranziciji i izgradnja institucija za 2008. godinu - određena su prioritetna područja koja će se financirati tim programom.
U planiranje uključen je Savjet za razvoj civilnog društva. Prva radionica za izradu sektorske analize održana je 19. rujna 2007, na kojoj je, uz općeniti uvid u program IPA, bilo riječi o prvoj komponenti. Prisutni su dobili informacije o područjima koja su do sada financirana kroz programe i projekte EU i prioritetima koji će se financirati kroz druge komponente IPA-e. Također su dogovorene smjernice i način rada.
Druga radionica za nastavak izrade sektorske analize održana je 10. listopada 2007. U periodu između dvije radionice članovi Savjeta za razvoj civilnog društva (prvenstveno iz civilnog sektora), u koordinaciji s organizacijama civilnog društva, trebali su iznijeti konkretne prijedloge prioritetnih područja.
 
Savjet za razvoj civilnog društva je na drugoj radionici vezanoj uz programiranje I. komponente pretpristupnog programa IPA za proračunsku godinu 2008. identificirao tri prioritetna područja, koja će činiti pod-komponente prijedloga projekta IPA 2008. namijenjenog razvoju civilnog društva u kontekstu jačanja njegove uloge u procesu pristupanja EU:
 
1.      Osnaživanje uloge nevladinih organizacija pri nadgledanju procesa usklađivanja s Pravnom stečevinom EU u području borbe protiv korupcije, prava na dostupnost informacija i otvorenosti, odgovornosti javnih administrativnih institucija.
 
Aktivnosti: 
 • uspostava mreža i partnerstava s organizacijama iz zemalja članica EU u funkciji provedbe zajedničkih projekata,
 • promotivne i zagovaračke kampanje, posebice na lokalnoj razini,
 • istraživanja, izvještaji, usporedbe, osnaživanje think-thank organizacija u Hrvatskoj,
 • javno zagovaranje i lobiranje za usklađivanje s Pravnom stečevinom EU,
 • prijenos znanja o europskim dobrim praksama putem suradnje s europskim institucijama/mrežama
2.      Jačanje uloga i kapaciteta nevladinih organizacija koje nadgledaju provedbu antidiskriminacijskih strategija i njihovo usklađivanje s Pravnom stečevinom EU.
 
Aktivnosti: 
 • javne kampanje usmjerene građanstvu i donositeljima odluka o pravu na jednakost bez obzira na nacionalnupripadnost, rasu,  spol, rodno i seksualno opredjeljenje, dob, zdravstveno stanje, itd. - posebice na lokalnoj razini,
 • doprinosi pri načinima uključivanja žrtava diskriminacije u društvo (uključujući istraživanja, tematske studije, izvještaje…),
 • druge aktivnosti vezane za provedbu usklađivanja s EU antidiskriminacijskom politikom i primjerima dobre prakse.
 
3.      Razvoj kapaciteta nevladinih organizacija za nadgledanje usklađivanja s pravnom stečevinom EU u području održivog upravljanja prirodnim izvorima i regionalnog održivog razvoja u urbanim i ruralnim područjima.
 
Aktivnosti: 
 • javne kampanje za podizanje svijesti,
 • izgradnja analitičkih / istraživačkih kapaciteta nevladinih organizacija,
 • uspostava regionalnih mreža za unaprjeđenje regionalnog razvoja
 
U donošenju konačne odluke glede prioritetnih područja za projekt IPA 2008. u obzir su uzeti sljedeći kriteriji:
 • preliminarni prijedlozi Savjeta za razvoj civilnog društva doneseni na prvoj radionici vezanoj uz programiranje IPA programa za 2008. godinu,
 • dodatne pod-sektorske konzultacije članova Savjeta sa relevantnim organizacijama civilnog društva,
 • kratkoročni/srednjoročni prioriteti Europske komisije navedeni u ključnim strateškim dokumentima – Pristupno partnerstvo (Accession Partnership), Višegodišnji indikativni planski dokument 2007 - 2009. (Multi-Annual Indicative Planning Document 2007-2009), Izvješća Europske komisije o napretku Republike Hrvatske (Progress Report),
 • Mišljenje Europskog gospodarskog i socijalnog odbora „Hrvatska na pristupnom putu“ (Opinion of the European Economic and Social Committee - Croatia on the road to accession),),
 • prioriteti u okviru Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva / Akcijskog plana.

Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) raspisala je sva 3 natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava za projekte koji će pridonijeti jačanju kapaciteta i uloge organizacija civilnog društva u izvođenju aktivnosti praćenja provedbe pravne stečevine EU u području anti-diskriminacijske politike, borbe protiv korupcije i dobrog upravljanja te održivog razvoja.

preskoči na navigaciju